Az avokádó olaj, ami mind belsőleg, mind külsőleg a szépségedért dolgozik

És egy isteni finom és egészséges avokádó majonéz recept, ami a te konyhádból sem hiányozhat

Az avokádó mindig is az egyik kedvencem volt. Imádom salátákban, szendvicseken, sós és édes krémekben… Annyira gazdag, eleven, formálható.

Ahogy az étkezési szokásaim változnak, és új, a testemmel jobban összhangban lévő ételeket kezdtem el készíteni, megismerkedtem az avokádó olajjal. Természetesen bio, hidegen sajtolt változatot választottam.

Mik az avokádó olaj jótékony tulajdonságai?

- Sok benne az omega 3 zsírsav
- A-, B-, D-, E-vitaminokban gazdag
- Csökkenti a gyulladást
- Hidratálja a bőrt
- Serkenti az új sejtek termelődését
- Antibakteriális
- Gazdag antioxidánsokban
- Jót tesz a bőr kollagén termelésének
- Csökkenti a koleszterin szintet
- Jót tesz az emésztésnek
- Védi a szívet

Tökéletes masszázsolajnak is ráadásul jó alap az illóolajoknak is. Gyakran használják például a fejbőr viszketésének csillapítására, korpa ellen, a bőr regenerálására, feszesítésére, hajhullásra, a körömágyra, körmökre, és persze ételekben is, hiszen belsőleg ugyanolyan hasznos, mint külsőleg, és a bőröd igazán meghálálja.

Nagyon stabil olaj, ezért főzéshez és sütéshez is ideális választás lehet, de sajnos ilyenkor elveszíti az értékes beltartalmának nagy részét, ezért sokkal többet adhat neked, ha salátákhoz vagy krémekhez használod.

Az én nagy kedvencem az avokádó majonéz, amiből isteni tonhalkrémet vagy saláta öntetet szoktam készíteni.

Tudom, hogy a majonéznél mindenki azt mondja, hogy a kulcs az, hogy az olajat lassan kell a tojás sárgájához adni. Én nem így csinálom, és mindig sikerül.

Szerintem két fontos dolog van, amit mindenképpen érdemes betartani.

1. Minden hozzávaló legyen szoba-hőmérsékletű. Én már órákkal korábban előveszek mindent.
2. Biztosan elég olajat adj hozzá. Ez az egyik leggyakoribb hiba, amit látok, amitől nem áll össze a majonéz.

A majonézt készítheted kézzel (munkás), robotgéppel, merülő mixerrel, turmixgéppel. Én azt tapasztaltam, hogy amikor merülőmixert vagy turmixot használok, a majonézem általában krémesebb és sűrűbb, amikor mást, akkor levegősebb és könnyedebb. Válassz aszerint, hogy melyik van jobban a kedvedre.


Mi kell az avokádó majonézhez?

1 tojás (néhány receptben csak tojássárgája van, az is tökéletes)
1 teáskanál mustár
2 teáskanál citromlé (ez a hivatalos verzió, én gyakran 3 teáskanálnyit adok hozzá
fél teáskanálnyi só
½ csésze avokádó olaj
½ csésze enyhe ízű olíva olaj (vagy ehelyett is használhatsz avokádó olajat, illetve lehet MCT olaj is)
Fűszerek: ez a kedvemtől függ. Néha kurkuma fekete borssal, cayenne bors, bazsalikom

Az az igazság, hogy az olajat nem szoktam kimérni, hanem azt figyelem, mennyit vesz fel a tojás. Bármennyire is szeretem az avokádó, ha csak avokádó olajból készítem a majonézt, az nem ízlik nekem annyira, ezért egy semlegesebb olajjal szoktam párosítani. Az extra szűz olíva olaj szintén markáns ízű, ezért választom inkább az enyhe olíva olajat.

A tojást és egy kevés olajat, a mustárt, valamint a citromlevelet (ahogy írtam, mind szoba-hőmérsékletű) beleteszem abba az edénybe, amiben ki fogom keverni. Így szoktam hagyni kábé 10 percig, mielőtt elkezdeném keverni. Nem tudom, hogy ez valóban hoz-e különbséget, de így tanultam, és ezért így csinálom. Majd elkezdem összedolgozni. Magas fokozaton dolgozok, és nem csepegtetve adom hozzá az olajat, hanem öntöm. Kábé fél perc alatt bele szoktam önteni az egészet. A sót csak a legvégén adom hozzá.

Körülbelül 5-7 napig áll el.

Ha igazán krémesre szeretnéd, akkor a só előtt egy fél avokádót is belekeverhetsz. Ez az ízét is lágyítja. Viszont hamar elszíneződik tőle, ezért 2 nappal később már nem szép látvány, mivel zöld színű. Az ízét ez nem befolyásolja, és még mindig finom és teljesen jó, csak nem bizalomgerjesztő.

Próbáld ki te is!

Cikk megosztása

Hozzászólás (0)

Hozzászólás