Így készíts otthoni illatosítót természetesen

Fenséges illatok természetes, könnyen hozzáférhető hozzávalókból egyszerűen és fillérekből

Ahogy beköszönt az ősz, igényeljük az illatokat, az otthon melegét. Szeretjük, ha amikor belépünk egy szobába, akkor minden barátságosságot, melegséget sugárzik. Nem véletlen, hogy mesterséges illatokat szinte bármelyik boltban be lehet szerezni. Csakhogy a közelébe sem mennek a természetes illatoknak. Nem „csak” minőségben, tisztaságban, de az egészségre gyakorolt hatásukban is óriási a különbség.

(Ha szeretnél többet tudni a káros hatású összetevőkről, amik a legtöbb légfrissítőben megtalálhatóak, olvasd el ezt az angol nyelvű cikket.)

Miért választanál mesterséges illatosítókat, amikor gyümölcsökből, fűszerekből és gyógynövényekből olyan természetes és egyedi illatokat alkothatsz, amik a különleges harmóniát hoznak az otthonodba.

 


Milyen illatokat kombinálj a természetes, házi illatosítódhoz?

 

 

Citrusos illatok: A citrusos illatok, mint a narancs és a citrom általában nem tartanak sokáig, de az aromás vizekben csodásan érvényesülnek.

rozmaring otthoni illatosito

Gyógynövények: Érdemes kísérletezni a gyógynövényekkel, főleg az aromás, földies változatokkal. A rozmaring és a kakukkfű különösen jó választások.

 

Cédrus és fenyő: Mindig friss és kellemes illatot hoznak a házba.

 

Kivonatok: A mandula és a vanília nem csak a süteményekben, hanem a nappalidban is azonnal elbűvöli az embereket. Elég egy kevés az aromás vízbe, és máris egyedi hatást értél el.

 

Fűszerek: A fűszerek nem csak az illatukat kölcsönzik, de nagyon látványosak is. A szegfűszeg vagy az ánizs sokáig megőrzik az aromájukat, a fahéj pedig többször is felhasználható. A fűszereket nem csak egyben, de őrölve is felhasználhatod.

 

 

Hogyan készülnek az aromás vizek?

 

 

Két bögre vízbe helyezd bele a kiválasztott hozzávalókat. Forrald fel a keveréket, majd vedd alacsonyra a hőfokot. Ügyelj rá, hogy ne párologjon el a víz.

Egy fondü edény különösen alkalmas a hosszabb párologtatásra, mert sokáig tartja melegen a folyadékot, azaz az aromáknak sok idejük van, hogy kifejtsék a hatásukat. Egyetlen gyertyával 3,5-4 órányi isteni illatot nyerhetsz, csak forrald fel előzetesen a keveréket, és azután öntsd a meleg fondü edénybe.

A maradék folyadékot befőttes üvegekbe is öntheted, a hűtőszekrényben is elállnak.


Hasznosítsd újra a háztartási maradékot az illatokhoz. A narancs, a mandarin és citrom héja tökéletesen újrahasznosíthatóak. A maradék gyömbér is jöhet. A maradék citromlé vagy a lejárt gyümölcslevek szintén jól megteszik a kötelességüket.

Próbáld ki te is!

Cikk megosztása

Hozzászólás (0)

Hozzászólás