Mitől olyan egészséges a kimchi, és mit tehet érted?

A koreaiak több, mint fele naponta legalább egyszer eszik kimcsit. Nem is csoda, hiszen, azt tartják, hogy mindenre gyógyír.

Ha azt mondom: kimcsi, biztosan neked is Korea ugrik be. És talán az, hogy szuper egészséges savanyúság, amit naponta akár többször is fogyasztanak. Hogy csípős és savanyú és erjesztéssel kezdődik. A koreaiak több, mint fele naponta legalább egyszer eszik kimcsit. Nem is csoda, hiszen, azt tartják, hogy mindenre gyógyír.


De mégis mire jó a kimchi?

A kutatások szerint a kimchi erősíti az immunrendszeredet, javítja az emésztést, támogatja a szívet, szabályozza a koleszterin szintet, lassítja az öregedést, gyorsítja a gyógyulási folyamatokat.


És mi van a kimchiben?

A kimchi tele van flavonidokkal, antioxidánsokkal. Alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor sok benne a rost. A-vitamin, B1, B2, C-vitamin is bőven van benne.
Ami az ásványokat illeti: vas, kálcium és szelén is található benne. És persze ne feledkezzünk meg a probiotikumokról, antioxidánsokról, a kapszaicinról és a klorofillról.
És ráadásul még finom is.:)


Miből is készül a kimchi?

Sokféle alapanyagból készül kimchi. Mondhatnánk, hogy ahány ház, annyiféle kimchi, de még ez is alábecslés lenne, hiszen készülhet pikánsabb vagy enyhébb változatokban is.

Az egyik alapvető összetevője a kínai kel, ami elősegíti a test méregtelenítési folyamatait. A rostok az emésztés javulásához járulnak hozzá. A póréhagyma, újhagyma, fokhagyma hozzáadják az antibakteriális hatást. Található még benne uborka és a mi jégcsapretkünkhöz hasonló retek. Uborka, ginszeng, chilipehely, víz, só, cukor… és az ízlés szerinti további fűszerek.

Az erjesztési eljárás a savanyú káposztáéhoz hasonló. A fermentálás hatására a tápanyagok, vitaminok még koncentráltabban lesznek jelen a kimcsiben. Pont azért is olyan népszerűek a fermentált kozmetikumok, hiszen igazi tápanyagbombák a bőrnek.

A kimcsi fogyasztását érdemes kisebb adagokban elkezdeni. Nem csak savanyúságként, de például akár levesként is nagyon népszerű. Létezik kimchis pizza, omlett, sőt akár töltelék is készülhet belőle. Vannak, akik a savanyú káposzta levéhez hasonlóan a kimchi levét fogyasztják.

Kimchit készíthetsz házilag is, vagy vásárolhatsz. A vásárlásnál arra érdemes odafigyelni, hogy ne pasztörizált változatot válassz, hiszen azzal a kimchi jótékony tulajdonságainak nagy része így elveszik.

Cikk megosztása

Hozzászólás (0)

Hozzászólás